„Célunk megnyerni az ötödik világbajnokságot is” – exkluzív interjú a finn válogatott edzőjével, Ina Tiittulával

Negyedszer nyert „All Girl Premier” kategóriában Cheerleading Világbajnokságot Finnország. Ezzel negyedszer is maga mögé utasítva a sportág nagyhatalmának számító Amerikai Egyesült Államokat. Az újabb aranyérem után a nemrég Magyarországon járt finn válogatott edzője, Ina Tiittula adott exkluzív interjút a cheersport.hu-nak. Beszélt a sikerek mögött álló tényezőkről, a világbajnokság légköréről és a jövőbeli célokról.

Mi volt az első gondolatod, amikor megnyertétek a világbajnokságot?

Büszkeség. Nagyon büszke voltam a csapatra és a gyakorlatra, amit a csapat tökéletesen végrehajtott.

Hogyan írnád le egy kívülálló számára a világbajnokságot?

A Cheerleading Világbajnokság egy nagyszerű esemény, ahol a világ legjobb cheerleader csapatai találkoznak azért, hogy egymással versengjenek. Ezen a versenyen pedig egészen különleges hangulat uralkodott a csarnokban.

Milyen volt a verseny hangulata?

A közönség egészen elképesztő volt. A világbajnokság légköre, hangulata nagyon barátságos. A közönség mindig díjazza azt, amikor lát egy remek mozdulatot vagy koreográfiát. Ez pedig egy kivételes érzés.

 Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hátráltatta a világbajnokságok megrendezését. Ez most meglátszott akár a létszámot, akár a sportolók teljesítményét illetően?

A pandémia miatt csak 2020-ban maradt el a verseny, a 2021-es világbajnokságot 2021 őszére halasztották. A Nemzetközi Cheer Szövetségt (ICU) pedig nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy a 2021-es világbajnokságot virtuális keretek között rendezi meg. Mindenesetre most jó volt visszatérni, és valódi közönség előtt fellépni. Ez az év pedig minden idők legnagyobb csapatlétszámát hozta az „All Girl Premier” kategóriában, tehát az látszik, hogy sportág még mindig fejlődik, növekszik.

A finn válogatott negyedik alkalommal nyert világbajnokságot. Milyen tényezők állnak a siker mögött?

Amellett, hogy edzőként és sportolóként is folyamatosan fejlődünk, kiemelt hangsúlyt fektettünk arra, hogy együtt még jobbak legyünk. Ebben az évben meghatároztuk az alapértékeinket, átgondoltuk az időmenedzsmentünket, és rengeteg vidám pillanatot éltünk át csapatként. Továbbá egy egyedülálló, biztonságos közeget hozunk létre a versenyzőink számára.

A Finn All Girl válogatott győztes gyakorlata a 2022-es világbajnokságon

Mik a céljaitok a következő idényben?

A következő szezonra vonatkozó céljainkat még nem beszéltük át a csapattal, de anélkül, hogy ezt megbeszélnénk, azt mondanám, a célunk még kiemelkedőbb teljesítményt nyújtani, és megnyerni az ötödik világbajnokságot is. Egyénileg szeretnék még jobb, még törődőbb edzője lenni a csapatnak.

Dolgoztok sportpszichológussal, és ha igen, mire fókuszáltok a munka során?

Van egy mentáltrénerünk, Matti Henttinen. Vele beszéljük át azt, amiről a csapat beszélni szeretne.

Az előző évekhez képest változtattatok valamit a felkészüléseteken?

Minden évben változik a felkészülés, mert minden évben megtaláljuk annak a módját, hogy a korábbinál jobban csináljuk a dolgainkat. Kihívás elé állítjuk magunkat. Minden egyes felkészülési-stratégiát úgy alakítjuk ki, hogy figyelembe vesszük az aktuális csapatot, és az adott évi versenynaptárat.

Forrás: Ina Tiittula

Mit gondolsz a többi csapat teljesítményéről?

Csodálatos látni, ahogy a cheerleading fejlődik, és egyre többen vannak az „All Girl Premier” kategóriában. Minden csapat nagyon keményen dolgozott, és büszkék lehetünk minden sportolóra, aki a nehézségeket hozó elmúlt évek után szőnyegre lépett.

A csapat az elmúlt években igazi közönség kedvenccé vált. Ez nehézségeket okoz a versenyzőknek?

Úgy gondolom, ez a helyzet fekszik a csapatunknak. A sportolók akkor vannak a legjobb formájukban, amikor a közönség előtt léphetnek fel, szó szerint kivirulnak.

Ha három szóval kellene jellemezned ezt a idényt, mit mondanál?

Fejlődés csapatként, gyors tempó, nagyszerű show-k.

Forrás: Ina Tiittula