Cheerleading edző képzés indul a Testnevelési Egyetemen

Újabb mérföldkő a cheerleading sportág hazai történelmében: 2023 szeptemberében az első egyetemi cheerleading edzőképzés indul el hazánkban, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A képzés felépítéséről, a jelentkezés menetéről, a pontszámításról és a tantárgyakról feltett kérdéseinkre Dr. Kovácsik Rita, az Így lehetsz igazi cheerleader című sportági szakkönyv szerzője, az ELTE-BEAC cheerleading szakosztályának vezetője, az ELTE egyetemi adjunktusa adott választ, aki a képzés kidolgozásában is közreműködött.

2023 szeptemberében a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen elsőként indul el egyetemi képzés a cheerleading sportágban! Mit jelent ez és milyen előnyökkel jár a sportág hazai életét tekintve? 

A képzés elindulása, egy újabb mérföldkő az általunk annyira kedvelt és óriási népszerűségnek örvendő cheerleading sportág életében. A sportág hazánkban is egyre nagyobb elismerést kap, így elengedhetetlen a szakemberek képzése, minél magasabb szinten. A cheerleading egy rendkívül összetett sportág, melyben a talajakrobatika elemek és páros, valamint csoportos emelések váltják egymást. Ezek oktatása rendkívül nagyfokú edzői szakértelmet és hozzáértést igényel. Bízom benne, hogy a képzés elindulásával még többen ismerkednek meg a sportággal Magyarországon, mely a sportolói létszám, valamint a szakemberek számának az emelkedéséhez is vezet.

Meddig, milyen felületen lehet jelentkezni a képzésre és milyen követelményeket támasztanak a jelentkezőkkel szemben? Milyen pontrendszer alapján történik a felvételi pontok számítása? 

Jelentkezni a 2023 szeptemberében induló képzésre a már korábbi évekből ismert jelentkezési felületen lehet a felvi.hu oldalon. A határidő 2023. február 15. A cheerleading edzői szakra a jelentkezőknek egy írásbeli teszten, egy felvételi elbeszélgetésen, valamint egy gyakorlati felvételin kell részt venniük. A biológia írásbeli teszten 50 pontot, sportági elmélet szóbeli és írásbeli teszteken 30-30 pontot, a sportági gyakorlati felvételin 90 pontot szerezhetnek a jelentkezők, az összpontszámot pedig a felvételi vizsgán elért pontszám kétszerese adja, többletpont nem számítható. Mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati felvételi célja, hogy a jelentkezők bemutassák a sportágban korábban szerzett jártasságukat, valamint hogy ismerik a cheerleading történeti hátterét világszinten és magyar vonatkozásban is.

Milyen munkarendben zajlik a képzés, mit lehet tudni, mikor lesznek az órák? Akár munka, vagy egy másik képzés mellett is elvégezhető? 

A képzés levelező formában zajlik majd, ami annyit jelent, hogy az órák tömbösítve lesznek megtartva. Elvégezhető munka vagy más felsőoktatási képzés mellett is. Személy szerint kifejezetten ajánlom, ha valaki a sporttudományok területén tanul, hiszen a sportelméleti órák közösek lehetnek más sporttudomány területtel, ami elfogadtatható a képzésen.

Dr. Kovácsik Rita az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv bemutatóján

Tematikáját tekintve miről szól a képzés? Kérlek, mesélj a tantárgyakról és az oktatókról! 

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek van a sporttudományok területén egy jól bevált elméleti és alapozó tárgyakat felölelő képzési rendszere, melyet az edzői szakoknál alkalmaz. Természetesen ez alól a cheerleading sem jelent majd kivételt, ami garantálja a minőséget a TE-en tanító szakemberek személyében. A gyakorlati, sportágspecifikus cheer képzést a hazai legmagasabb képzettséggel és gyakorlattal rendelkező edzők és sportszakemberek fogják tartani. Emellett tervezzük külföldi vendégoktatók meghívását is. Ennek nyomán tehát a képzés időtartama összesen 3 év, mint minden BA rendszerű alapképzésnek.

Milyen finanszírozási formákban kerül meghirdetésre a cheerleading edzőképzés? Mindenképp önköltséges a jelentkezők számára, vagy államilag finanszírozott formában is elvégezhető? 

A képzésnek meghirdetésre kerül az önköltséges és az államilag finanszírozott formája is.

Dr. Sterbenz Tamás, a TE rektora a könyvbemutatón jelentette be a képzés indulását

A képzést elvégzők milyen végzettséget kapnak? Milyen lehetőségekkel helyezkednek majd el a hazai piacon és milyen előnyökkel jár a képzés elvégzése? 

A Cheerleading edző diploma, ma Magyarországon a legmagasabb a cheer sportágban megszerezhető edzői végzettséget adja. A sportág jelenleg nagy iramban fejlődik hazánkban, így úgy vélem mindenképpen előnnyel indul a hazai piacon az, akinek ez a végzettség a birtokába kerül. Mindemellett ha valaki saját egyesületet vagy csapatot szeretne létrehozni fontos, hogy egy olyan magas szintű képzésen vegyen részt, ahol nem csak a sportág szakmai alapjait tanulja meg magasfokon, hanem egy egyesület létrehozásához és működtetéséhez szükséges ismeretek birtokában is legyen.

Közel egy éve jelent meg az Így lehetsz igazi cheerleader című sportági szakkönyv! A képzés egyik alapköve lesz ez az irodalom? 

Igen, jelenleg ez az egyetlen magyar szakirodalom, tehát mindenképpen fontos a könyv már a felvételi eljárás során is. Természetesen a képzés ennél sokkal szélesebb körű, ezért mindenkinek, aki a képzés iránt érdeklődik vagy felvételizni szeretne, ajánlom a könyvben található ismeretek elsajátítását.

Miért ajánlja a cheerleading edzőképzést a felvételi előtt állóknak? 

Alapvetően a cheerleading, mint sportág egy rohamosan fejlődő, olimpiai aspirációkkal rendelkező sportág, melyben jelenleg is több csapat van, mint amennyi edző. Ez azt jelenti, hogy akik megfelelő képesítéssel rendelkeznek, azoknak jó eséllyel lesz lehetőségük ezzel a magasfokú tudással elhelyezkedni a piacon, illetve akár komolyabb eredményeket is elérni a sportágban.