Ez többről szól, mint csinos lányok táncáról – bemutatásra került az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv

Nőnapon, március 8-án, a Testnevelési Egyetemen ünnepélyes keretek között bemutatták az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) kiadásában megjelenő mű nagy lökést adhat a sportág hazai fejlődésének, és segítséget nyújt a jövő szakembereinek.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club több mint 120 éves története során mindig nyitott volt a legújabb sportok befogadására, és élen járt azok meghonosításában. A BEAC ebben a szellemiségében adta ki az Így lehetsz igazi cheerleader című könyvet, amely nagy lökést adhat a sportág hazai fejlődésének, és segítséget nyújt a jövő szakembereinek. A sportág első magyar nyelvű szakkönyvének ünnepélyes bemutatójára március 8-án, a Testnevelési Egyetemen került sor. Az eseményen részt vett Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Juhász Péter , a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Kovácsik Rita, az Így lehetsz igazi cheerleader c. című könyv társszerzője, és Simon Gábor, a BEAC igazgatója.

Továbbá Magyarországra jött a világbajnok finn válogatott edzője, Ina Tiittula, aki 21 éves pályafutása alatt mind versenyzőként, mind edzőként számos sikert ért el. Vezetésével Finnország 2021-ben, all girl kategóriában zsinórban harmadszor győzte le a cheer nagyhatalomnak számító Egyesült Államokat.

A sajtótájékoztató rögtön egy fontos bejelentéssel kezdődött, a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Sterbenz Tamás elárulta, komoly esélyt lát arra, hogy 2023 őszétől az egyetem szakedzői képzésébe bekerüljön a cheerleading. Arról pedig már Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára tett említést, hogy ha van valami, amit az amerikai egyetemi sportkultúrából érdemes beemelni a magyar közegbe, az pont a cheerleading. „Ez a könyv legyen igazodási pont!” – tette hozzá.

„A BEAC számára azok jelentik a kitörési pontot, amikben első tud lenni. Azokra építünk, amikben egyedülállók vagyunk. A cheerleading kapcsán a klubnál rengeteg tudás, tapasztalat és lelkesedés gyűlt össze, ez pedig elvezett ahhoz, hogy sportág meghatározó klubja legyünk, s hogy kiadjuk ezt a könyvet. Szeretnénk bejárni az országot, népszerűsíteni a sportágat, rendezvényekre, eseményekre eljutni, s minél több emberrel megismertetni az alkotást” – ezt már Simon Gábor, a BEAC igazgatója mondta.

A könyvbemutató szakmaibb jellegű részénél a mű társszerzője, Kovácsik Rita elárulta, több mint tíz évvel ezelőtt autodidakta módon kezdte el tanulni a sportágat, majd később amerikai edzőktől sajátította el a sportági ismereteket. Kiemelte, a könyv írása közben nagy fejtörést okozott az angol nyelvben használt terminológia magyar nyelvre történő átültetése.

„Mivel már annyi edző, szakember dolgozik a sportágban, így eljutottunk arra a szintre, hogy tudunk segíteni a következő generációknak. Ez a könyv mankót jelenthet számukra” – hívta fel a figyelmet Kovácsik Rita.

És, hogy mitől olyan sikeres az ötmilliós finn nemzet? Az északi ország válogatott edzője, Ina Tiittula elárulta, a kezdeteknél úgy határoztak, nem utánoznak senkit, apró lépésenként, de a saját útjukat járták. „Eldöntöttük, hogy a jobbaknál jobban csináljuk” – fogalmazott. Rávilágított arra, hogy a válogatott sikereinek köszönhetően egyre növekszik az országban a sportág népszerűsége, a szakmai céljuk egyértelmű: a cheerleading alapsportág legyen a fiatalok körében. A magyar cheersportról pedig jó véleménnyel van, az elmúlt éveket nézve nagy fejlődést tapasztal. „Rita erős vezetője ennek a csapatnak, és ez sok győzelmet fog eredményezni a jövőben” – zárta gondolatait Ina Tiittula.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) kiadásában megjelenő könyv megvásárolható a Libri, Líra, Könyvtárellát, Tótágas és aranybagoly könyváruházaiban, a cheersport.hu-n és a Bookline-on is.

A megjelenést támogatta az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla program keretében, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Cheer Szövetség, az ELTE, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, valamint a Camp America.